Over mij

Ooit heb ik eerste ‘franchise’-stapjes gezet bij een grote supermarktformule: ‘op de vloer’ om de basis te leren kennen. Later vanuit de zijde om ondernemers te begeleiden in diverse organisaties. Deze praktijkervaring is nog altijd zeer waardevol voor mij, zoals ook de toevoeging van de wetenschap.

Emy Smolders

Mijn naam is Emy Smolders en ik ben gepokt en gemazeld in franchiseland. Ik blijf mezelf graag ontwikkelen en rondde de afgelopen jaren onder meer een master bedrijfskunde af en een studie als business data scientist. Waarden die goed bij mij passen, zijn betrouwbaar, energiek, kundig, autonoom, innovatie en harmonie.

Ik heb de overtuiging dat franchiseprofessionals, dus franchisegevers – franchisenemers en franchiseconsultants, zélf inzichten kunnen vergaren door data op een laagdrempelige manier beschikbaar te stellen. Hierdoor wordt data leuk, spannend en wordt nieuwsgierigheid aangewakkerd. Door autonomie toe te voegen (het helemaal zelf kunnen doen), krijgt een professional een kwalitatief en effectief stuurmiddel, zonder daarbij afhankelijk te zijn van derden. 

Wil jij voortaan je onderbuikgevoel kunnen staven en een op basis van wetenschappelijk verkregen gegevens praktische/operationele vertaalslag maken binnen jouw franchiseorganisatie? Ik help je graag om jouw formule, vanuit een academische invalshoek en op basis van mijn praktijkervaring, een boost te geven.

20 jaar ervaring in de franchisesector

Denk je wel eens:

Dit zijn allemaal legitieme vragen die ik tijdens mijn 20-jarige carrière in de franchisesector voorbij heb zien komen. De franchisesector groeit jaar op jaar en er zijn vele ervaren en succesvolle formules. Nederland kent meer dan 800 franchiseorganisaties. Dat vertegenwoordigt 12% van de binnenlandse MKB economie en ongeveer 6% van de werkgelegenheid in het MKB. Het economisch belang van franchiseketens in Nederland is groot en wezenlijk.

Helaas wordt onenigheid binnen formules soms openlijk geuit, waarbij (veelal) ondernemers dankbaar gebruik maken van de media. Ik zie dat vaak als een noodkreet, een drastisch pressiemiddel, omdat ondernemersdromen uiteen dreigen te spatten. De overheid pakte deze signalen op, waardoor er wetgeving rondom franchise is ontstaan. Mijn sparkle om te ondernemen ontstond in Sotchi (Rusland). Ik zag daar kansen om een hotel te beginnen in een gebied met witte zandstranden en palmbomen, aan de voet van de Kaukasus en bij de zwarte zee. Ik zag het helemaal voor me en leefde op een roze wolk. Door omstandigheden en culturele invloeden viel die ondernemersdroom in duigen. De uitgangspunten bleken anders dan ik vooraf had verwacht. Als ik dat allemaal van tevoren had geweten, had ik andere beslissingen genomen. Het had mij veel tijd, geld en energie gescheeld. Het uit elkaar spatten van ondernemersdromen (door meerdere/andere factoren) zie ik ook gebeuren in franchise en dat gaat me aan het hart.

Twaalf jaar later leidde dat tot een online tool: FormuleBooster

Ik kan me het gevoel nog goed herinneren toen ik gedesillusioneerd terugkwam uit Rusland. Ik startte bij een grote franchiseclub met meerdere formules. Het was een ontzettend leerzame tijd. Het viel mij op dat iedere organisatie hun processen anders organiseerde en soms ook het wiel opnieuw uitvond. Daarbij verbaasde ik mij over de energie die steeds gestoken werd in het succesvol houden van franchiseorganisaties. Er borrelde een vraag op die mij niet meer losliet. Zou het mogelijk zijn om op wetenschappelijke basis kwaliteitsindicatoren te ontdekken waardoor formules een stuur krijgen om efficiënt te werken aan dit soort vraagstukken?

Die wetenschappelijke indicatoren zijn er gekomen. Zelfs een vertaalslag in de huidige inzichten, zoals data-driven informatiebehoefte en een eigen dashboard. Twaalf jaar later leidde dat tot een online tool: FormuleBooster. Een tevreden ondernemer loont. Tevredenheid is namelijk een graadmeter voor het al dan niet geslaagd zijn van een doorgevoerde verandering. Het levert dus geld op en draagt bij aan het succes van de formule. Met FormuleBooster heb jij in één oogopslag een blauwdruk van de stand van zaken van de organisatie, zodat je weet waar (groei)kansen liggen. Het systeem geeft tevens inzichten in hoeverre je aan de wetgeving voldoet. Door het gebruik van FormuleBooster kunt je de veranderbereidheid binnen uw organisatie toetsen, zodat besluiten sneller kunnen worden doorgevoerd en uw formule een ‘boost’ krijgt. Als bestuurder wil jij aan de organisatorische knoppen blijven draaien; elk zetje levert een voordeel op dat bijdraagt aan groei en succes. Dankzij FormuleBooster zet je steeds kleine stapjes, allemaal stapjes in de goede richting.